27.9.2017

Minijouluasetelma

Jouluasetelma on ihan yksinkertaisimmillaan joulukoristeita aseteltuna yhdeksi kokonaisuudeksi.

Perinteisimmät jouluasetelmat ovat kristilliseen jouluun liittyvät seimi-asetelmat tai joulun satuhahmoista koostuvia tonttuperheitä ja -kokoelmia. Joissakin perheissä jouluasetelmat ovat kasvaneet kuin itsestään saatujen lahjojen, keräilyn tai itse tekemisen myötä. Jouluasetelma voi kuitenkin koostua melkein mistä tahansa elementeistä pienellä talvisella kuorrutuksella ja sen voi myös rakentaa vaikka lasipurkkiin tai ikkunan väliin. Hieman suojattuna asetelma voi pysyä myös paremmin ehjänä pieniltä käsiltä ja kutkuttavilta leikeiltä. Asetelman lähtökohtana voi olla jo vanhempien lapsuudenkodista mukanaan kuljettamat joulukoristeet, tila mihin asetelman haluat (lasipurkki tai -kupu, eteisen lipasto tai ikkunan väli...), aihe tai teema (luminen maisema, tontut, joulukulkue...), tai vaikka materiaalit mitä kotoa löytyy tai minkä parissa haluatte puuhailla (muovailuvaha, legot, pikkuautot, piirtäminen, huovutus, luonnonmateriaalit).


MINI-ASETELMA HILLOPURKKIIN


Tarvikkeet:
Isohko lasinen hillopurkki tai vastaava
Styrox-pallo, jonka halkaisija hieman suurempi, kuin lasipurkin halkaisija
Eri-keeperiä
Tekolunta (saatavilla askarteluliikkeistä ja markettien askarteluhyllyltä)
Coctailtikkuja
Muovailuvahaa
Muovailuvälineet (kaulin, muotteja, muovailutikkuja)
Mattopuukko
Pieni pensseli

Työskentely:
Leikkaa styroxpallosta purkkiin mahtuva vähintään 2cm paksuinen pohja. Pohja voi olla kupera mäki, tai tasainen paksu levy. Levittäkää pensselillä reilusti eri-keeperiä styroxin päälle ja reunoille. Ripotelkaa liiman päälle runsaasti tekolunta. Antakaa liiman kuivua ja ottakaa muovailuvaha ja -välineet esille. Muovailkaa asetelmaan haluamianne hahmoja ja esineitä, esimerkiksi pupuja, lumiukko, kuusimetsä tai koristeltu joulukuusi. Tai miksei vaikka Piu ja Örmö maistelemassa pipareita! Kun olette saaneet hahmot muovailtua, työntäkää hahmojen pohjaan coctail-tikku tai pari. Laittakaa kuivunut styroxpohja lasipurkkiin, lisätkää irtolunta purkin reunoille ja pohjan päälle niin, että pohja näyttää hyvältä. Asetelkaa hahmot tukevasti paikalleen työntämällä coctailtikun piikit styroxiin. Mikäli tikku on liian pitkä, leikatkaa ne sopivaksi saksilla. Laittakaa jouluasetelmanne paikkaan, jossa se ilahduttaa joka päivä.

Vinkki: Coctailtikkujen sijaan voitte käyttää myös lyhyeksi leikattuja grillivartaita ja tekolumen tilalle sopii myös valkoinen silkkipaperi pieneksi silputtuna tai pienille myttyröille rutattuna. Voitte muovailla myös suoraan tikun ympärille muovailumassaa lisäämällä. Samalla periaatteella voi rakentaa asetelman myös ikkunan väliin. Pitkään ja kapeaan tilaan sopisi hienosti vaikka hassujen tyyppien tai pikkuautojen joulukulkue ja ikkunan väliin sopii hienona lisänä myös led-valonauha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti