27.9.2017

Kahden pienen piparitalon kaavat

Tehdäänkö teillä jouluna piparitalo? Mitä jos tekisitte tänä vuonna pienistä piparitaloista kokonaisen kylän?


KAHDEN PIENEN PIPARITALON KAAVAT (lataa tästä) 

Kaulitkaa piparitaikina tasaiseksi

Leikatkaa kaavat irti paperista (huomaa että joitakin osia tarvitaan kaksi) ja asetelkaa ne varovasti pellille. Halutessanne voitte leikata seiniin myös oven ja ikkunoita veitsellä tai pienen pienillä piparimuoteilla (tai vaihtoehtoisesti piirtää ne kuorrutteella).

Leikatkaa taloille myös pohja. Pohjan voi kaulita tuplasti paksummaksi kuin muut osat suoraan leivinpaperille ja leikata tarjottimen tai lautasen mukaan, mihin piparitalo-asetelma on tarkoitus rakentaa. Pohja kannattaa paistaa paksumpana erikseen.

Koristelkaa paistetut ja hyvin jäähtyneet osat erivärisillä kuorrutteilla, karkeilla ja kakkukoristeilla.

Kun koristeet ovat jähmettyneet hyvin, kootkaa talot liimaamalla ensin seinät pohjaan ja toisiinsa. Viimeisenä liimataan paikoilleen katto. Kirjaimet kaavoissa osoittavat, mitkä sivut kuuluvat yhteen. Kattojen räystäsreuna tulee reilusti seinän yli. Kohdista katto paikoilleen harjan mukaan.

Paras liimausaine on sulatettu sokeri, joka on todella kuumaa ja siksi ehdottomasti aikuisten hommaa. Tässä lapset saavat olla mukana ojentamassa osia oikeassa järjestyksessä. Sulata sokeri hitaasti paistinpannussa. Kun sokeri alkaa kuplia ja on vaaleanruskeaa, se on valmista. Pidä sokeri pehmeänä miedolla lämmöllä, mutta varo, ettei se pala. Kasta osa kerrallaan sokeriin, paina osat yhteen ja odota, kunnes sokeri on kovettunut.

Viimeistelkää talot koristelemalla piha-alue ja tupsuttelemalla päälle teesihdillä tomusokeria ohueksi lumikerrokseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti