27.9.2017

Jouluruokaa kaikilla aisteilla

Jouluun liittyy paljon erilaisia tuoksuja, makuja ja kaikkia aisteja kutkuttavia asioita. Parhaiten se tulee esille keittiössä, jossa leijuu joulun aikaan usein ainakin kanelin, sinapin, riisipuuron, suklaan, glögin ja piparin tuoksu. Näky on monivärinen ja runsasmuotoinen, maku ja suutuntuma rikas. Toisaalta lapsi voi olla hieman epäluuloinen kaikkia uusia ja erilaisempia ruokia kohtaan.

Valmistakaa yhdessä ainakin jokin osa jouluruoasta. Porkkanalaatikko vaihe vaiheelta, tuoksu tuoksulta, maku maulta, ja tuntuma tuntumalta antaa lapselle hienon moniaistisen tutustumismatkan ruoanvalmistukseen ja jouluun. Itse valmistettu ruoka maistuu myös erityisen hyvältä ja epäluulot helpottavat, kun tietää mitä kaikkia ainesosia ruoka sisältää.

AISTIMATKA PORKKANALAATIKKOON

Tarvikkeet:
1 kg porkkanoita
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 ½ dl puuroriisiä
2 dl Valio kuohukermaa
1 dl Valio täysmaitoa
1 muna
½ tl suolaa
½ dl siirappia
¼ tl muskottipähkinää
¼ tl jauhettua valkopippuria
Erilaisia kulhoja ja lautasia tutkimiseen, sekä vuoka paistamiseen

Työskentely:

Levitä kaikki ainekset pöydälle omiin kulhoihin tutkittavaksi. Jos haluat hieman nopeuttaa laatikon valmistusta, voit ostaa valmiin porkkanasoseen ja keittää riisipuuron valmiiksi. Mutta laita niiden viereen myös kokonaisia kuorittuja porkkanoita ja keittämättömiä riisiryynejä, vettä ja suolaa tutkittavaksi ja kerro miten riisi on muuttunut puuroksi ja porkkana soseeksi. Haistelkaa, maistelkaa ja tunnustelkaa rauhassa jokaista ainesosaa, myös mausteita. Hörpätkää välillä vettä, jotta edellinen maku haihtuu suusta ja jutelkaa rauhassa mikä maistuu makealle, mikä pehmeälle, mikä ei niin kovin hyvältä ja mitä voisi syödä vaikka kuinka paljon. Anna lapsen tunnustella kaikkia ainesosia myös sormin pienemmällä lautasella. Valmistakaa porkkanalaatikko yhdessä. Anna lapsen osallistua taitojen mukaan mittaamalla aineita, kuorimalla ja sekoittamalla. Miettikää miltä ainekset mahtavat maistua, tuntua ja tuoksua yhdessä ja paistettuna.

Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä siten, että vesimäärä juuri ja juuri peittää porkkanat. Ota keitinvesi talteen ja pane riisit siihen kiehumaan. Soseuta sillä välin porkkanat. Lisää soseeseen kerma, maito, muna sekä mausteet. Kun riisit ovat kypsiä, yhdistä ne muihin aineksiin. Tarkista suolan määrä. Kaada seos n. 2 l:n vetoiseen, hyvin voideltuun vuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 200 asteessa 45 min.

Vinkki: Etsikää ja kokeilkaa rohkeasti myös aikuisille uusia makuja ja jouluruokia ja luokaa omat jouluruokaperinteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti