21.9.2017

Pihan joulukoristeet

Koristelkaa myös piha valmiiksi jouluun. Laittakaa oveen kranssi, kuistille tai parvekkeelle lyhtyjä ja kynttilöitä ja kerätkää havuja kynnysmatoksi.

Erityisen hauskaa on tehdä koristeita itse. Lumitilanteen salliessa ovat perinteiset lumilyhdyt helppoja ja hauskoja pyöritellä ja kasata lapsen kanssa yhdessä pihamaalle.

Säästä riippumatta voitte tehdä puiden oksille omaan pihaan, lähimetsään tai parvekkeelle ripustettavaksi minikokoisia jääkoristeita pakastimessa.


PAKASTETTAVAT JA RIPUSTETTAVAT JÄÄKORISTEET

Tarvikkeet:
- Erilaisia pakastettavia, korkeintaan kämmenen kokoisia muotteja: Jääpalamuotteja, metallisia tai silikonisia muffini-/pullavuokia, jogurtti- ja rahkapurkkeja, maitopurkkeja (leikattuna pohjasta n. 5cm)
- Pakastimeen mahtuva tukeva pahvilevy, leikkuulauta tai uunipelti
-Vettä
- Vesivärit tai vaihtoehtoisesti elintarvikevärejä tai värjääviä elintarvikeita (esim. sahrami, punajuuri- ja porkkanamehu, vadelmamehu, mustikka jne.)
- Luontoon hajoavia koristeita, kuten kokonaisia tuoreita tai kuivattuja marjoja, lehtiä, havuja, siemeniä, kukkia, kokonaisia mausteita (tähtianis, kokonainen neilikka, pippurit, yrtit...).
-Narua

Ohjeet:
Laittakaa puhtaat ja kuivat vuoat pellille. Kaatakaa vettä vuokiin: pienet jääpalamuotit viittä vaille täyteen, isompiin rahkapurkkeihin n. 2cm. Värjätkää vesi osassa muoteissa pisaralla elintarvikeväriä tai vesiväriä. Laittakaa osaan muoteista veden sekaan koristeita. Koristeet näkyvät parhaiten värittömissä tai hennosti värjätyissä jääpaloissa ja värilliset jääpalat ovat kauniita ihan sellaisenaan, mutta toki voitte tehdä juuri sellaisia koristeita, kuin haluatte ja sekoitella sekä värillisiä, että muita koristeita. Kokeilkaa ja tutkikaa! Kuinka sahramin muruset leviävät ja värjäävät veden punaisten pisteiden kautta kokonaan keltaiseksi, mitkä materiaalit kelluvat ja mitkä ovat vettä painavampia ja uppoavat pohjalle. Myös värien sekoittaminen suoraan veteen on hauskaa: mitä siniselle tapahtuu, kun siihen tipauttaa pisaran keltaista joukkoon? Sekoittuvatko värit automaattisesti, vai jäävätkö ne ajelehtimaan erillisinä värijuovina? (Vinkki: Värien sekoittuminen näkyy parhaiten valkoisissa tai läpinäkyvissä muoteissa.)

Leikatkaa narusta n. 20 cm pätkiä ja solmikaa narut ripustuslenkeiksi. Upottakaa ripustusnarut solmukohdista veteen. Laittakaa pakastimeen jäätymään tai napakaksi pakkasyöksi pihalle tai parvekkeelle. Kun vesi on kunnolla jäätynyt, irrottakaa koristeet varovasti vuoista. Tarvittaessa voitte upottaa vuoan pohjan pariksi sekunniksi kuumaan vesialtaaseen irrottamisen helpottamiseksi. Koristeita voi säilyttää pakastimessa esimerkiksi leivinpaperin päällä laatikossa irrallaan toisista. Ripustaminen ulos on paras toteuttaa nollakeliä ja lämpöasteita välttäen. Erityisen hienolta jääkoristeet näyttävät valon heijastuessa niiden läpi. Jos ripustaminen tapahtuu hämärässä, ottakaa mukaan myös taskulamput.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti