27.9.2017

Itsenäisyyspäivän lippunauha

Mitä teidän Itsenäisyyspäivän perinteisiinne kuuluu? Sytytättekö kello 18 kaksi kynttilää ikkunalle tai pidättekö glögijuhlat? Paistatteko joulun ensimmäiset tortut, viettekö haudalle kynttilöitä tai katsotteko itsenäisyyspäivän vastaanottoa?

Sekä vanhojen, että uusien perinteiden rinnalle sopii aina myös ikiperinne Suomen lipun askartelusta. Tässä ohje hieman erilaiseen viirinauhaan, jonka voi myöhemmin ripustaa myös joulukuuseen.

Lataa kaava tästä.

SUOMEN LIPPU VIIRINAUHA

Tarvikkeet:
Valkoista tukevampaa piirustus/vesiväripaperia tai pehmeää lumppupaperia
Lyijykynä
Sakset
Viivotin
Tulostettu viirinauhan kaava
Narua tai paksua lankaa viirinauhan pituuden mukaan
Puikkoliimaa
Pari paksua kirjaa painoksi
Erilaisia sinisiä materiaaleja, esimerkiksi: vesivärit, vahaliitu, kimalleliima, paperisilppu, silkkipaperi, satiini- tai samettinauhaa, villalankaa, rei’ittimellä tehtyjä kartonkiympyröitä, pieniä nappeja, helmiä (Huom! Painavammille materiaaleille kannattaa valita paperiliiman sijaan Eri-keeperiä)

Ohjeet:
Valitkaa haluamanne viirin koko ja piirtäkää kaavan mukaan paperille niin monta lippupohjaa, kuin viirinauhaan haluatte. Lyhyempi viirinauha sopii esimerkiksi ikkunaan, oikein pitkän voi ripustaa vaikka kattoon seinästä seinään. Leikatkaa lippupohjat irti paperista ja taittakaa keskeltä (kaavassa katkoviivan kohdalta) puoliksi. Liimatkaa puolikkaat kiinni toisiinsa siten, että naru kulkee katkoviivan kohdalta lipusta toiseen ja lipuista ja narusta muodostuu yhtenäinen viirinauha. Antakaa liiman kuivua kirjoista pinotun painon alla, jotta liput eivät käpristy. Paperiliima kuivuu nopeasti ja sillä aikaa voitte valmistella siniset materiaalit valmiiksi pöydälle. Kun liima on kuivunut, piirtäkää kevyesti viivottimen avulla siniristin paikka lippuihin. Värittäkää, maalatkaa, liimatkaa ja askarrelkaa siniristejä erilaisilla materiaaleilla. Kerro Suomen lipun symboliikasta, mitä värit ja kuvio tarkoittavat* ja miettikää mikä symboliikka materiaaleilla voisi olla valtion lipussa: Millaisessa maassa on kimalteinen lippu tai mitä villalanka voisi kertoa? Solmikaa viirinauhan päihin ripustuslenkit jos tarve, ripustakaa paikoilleen ja ihailkaa tuotostanne :)


* Pohjoismailla (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) on kaikilla ristilippu. Se kertoo pohjoismaisesta yhteenkuuluvuudesta ja sitoutumisesta yhteiseen pohjoismaiseen perinteeseen. Risti on myös kristillinen symboli ja joillekin Suomen lipun risti symboloi kristinuskoa. Sininen ja valkoinen väri edustavat monille lunta ja Suomen lukuisia vesistöjä - järviä ja jokia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti